Enervante, lungi, inconfortabile, dar ne pot mări bugetul...
Haine, peste tot Haine, acum sunt la modă, mâine nu mai sunt. Cât cheltuim și cum depinde doar de noi, dar oare știm să le păstrăm cu atât mai mult cu cât am investit sume considerabile în ele?
Răspunsul se găsește în Etichetă. Da, acele bucăți mici decorate cu tot felul de simboluri. Enervante, lungi, poziționate în locuri care ne creează disconfort, le tăiem, le rupem sau pur și simplu nu ținem cont de ele, de citit nici atât. Etichetele nu sunt doar o obligație formală pentru comercianți, sunt un BENEFICIU pentru fiecare dintre NOI.
Dacă aruncăm o privire putem constata că în funcție de material hainele trebuie spălate, călcate diferit, dar ca reguli generale trebuie ținut cont de următoarele:
- Hainele trebuie spălate după ce au fost întoarse pe dos;
- Nu trebuie uscate prin expunerea directă la soare;
- De regulă, spălarea automată se face la 30 sau maxim 40 de grade;
- Bumbacul se curăță în maşina de spălat, la temperaturi înalte, dar este recomandat să fie spălat la 30-40 de grade, mai ales dacă pe etichetă este menționată această temperatură sau conține diverse inserții, printuri, etc.
- Inul se spală, de regulă, de mână sau folosind mașina de spălat, la 30 de grade, nu se stoarce și se calcă pe dos;
- Hainele pictate manual cu culori rezistente la spălat se curăță pe dos, la 30 de grade;
- Mătasea nu se curăţă, în maşina de spălat, se spală de mână, în apă aproape rece, cu detergent pentru ţesături fragile, nu se stoarce, se calcă la temperatura minimă, așezând peste țesătură o bucată de bumbac;
- Lâna se spală, de regulă, de mână sau folosind mașina de spălat, la 30 de grade, nu se stoarce și se calcă la 150 de grade, peste o bucată de bumbac;
- Materialele sintetice se spală ușor în mașina de spălat, la maxim 60 de grade;
- Evitați sau folosiți cât mai puțin balsam, având în vedere că detergentul are suficient parfum, iar de-a lungul zilei ne punem destule substanțe chimice pe corp și, folosit greșit, în cazul unor materiale, acesta poate dăuna în loc să lase o senzație fină.
Respectând reguli minime vom păstra hainele în garderobă ca noi, mai mult timp și, astfel, vom putea să ne bucurăm și de alte mofturi, pasiuni sau hobby-uri.
O zi velmofturoasă!